Millainen on luonnonkasvin matka yrttijauheeksi tai saippuaan ja salvaan?

28.06.2025

Pohjolan mailta -tuotteiden kasvit ovat peräisin puhtaasta lähiluonnosta, ne on kerätty ja käsitelty käsityönä.

Kasvit, joista käytetään lehdet, on kerättävä ennen kukintaa. Kohtalaisen lyhyen keruuajan aikana kasvien talteenotto on hyvin työlästä ja aikaa vievää. Kasvit on kerättävä ja tarkastettava yksittäin, jotta varmistetaan kasvin olevan puhdas ja ehjä. Esimerkiksi toukan puremat lehdet hylätään.

Keruun jälkeen kasvista otetaan talteen käytettävät osat esimerkiksi riipimällä tai leikkaamalla lehdet irti varresta. Tässä vaiheessa tehdään vielä viimeinen tarkastus lehtien kunnosta.

Seuraava vaihe on kasvin kuivaaminen. Ne osat, jotka kasvista käytetään (lehdet, kukat tai juuret), levitetään kuivuriin ilmavasti melko ohueksi kerrokseksi. Kasveja ei saa kuivata liian kuumassa, keskimäärin n. 40 astetta on useimmille kasveille sopiva kuivauslämpötila. On tärkeää, että kosteus haihtuu kasvista kokonaan, koska vain täysin kuivat kasvit säilyvät. Myös kasvista valmistettu tuote, kuten saippua tai salva voi pilaantua nopeasti, jos siihen on käytetty huonosti kuivattua kasvia.

Kuivatut kasvit säilytetään ilmavasti, mutta suojattuna esim. huonepölyltä. Paperipussi tai pahvilaatikko sopii tarkoitukseen, umpinainen muovi ei. 

Kuivattu kasvi murskataan tai jauhetaan aina vain käyttöön tarvittava määrä.

Esimerkkikuvissa nähdään, miten viidestä litrasta tuoretta nokkosenlehteä tulee noin. 30 g jauhetta.

Nuoria nokkosenversoja
Nuoria nokkosenversoja

Saadaksemme 30 g yrttijauhetta, tarvitaan melko suuri määrä tuoretta kasvia. Viiteen litraan nokkosen lehtiä on kerättävä noin 10-15 litraa kokonaisia nokkosia, josta saadaan siis tuo 30 grammaa jauhetta.

Yksi teelusikallinen yrttijauhetta painaa 1 gramman.